2003. - 2023.

18. LAUS AKADEMIJA – Dubrovnik, 27. kolovoza – 8. rujna 2023.

O LAUS AKADEMIJI

LAUS Akademija u Dubrovniku postala je nezaobilazno mjesto susreta i razmjene ideja, znanja i vještina najvećih svjetskih glazbenih umjetnika i pedagoga te mladih glazbenika na početku profesionalne karijere.
Time je LAUS Akademija potpuno ostvarila svoju misiju, a to je pomoć mladim glazbenicima da se pripreme za međunarodnu profesionalnu pozornicu uz istovremeno stvaranje suradničke mreže pedagoških i koncertnih organizatora koji mogu omogućiti mladim glazbenicima stjecanje potrebnih profesionalnih iskustava.

MISIJA I VIZIJA

LAUS Akademija Dubrovnik osmišljena je s idejom da se prije svega mladim hrvatskim glazbenicima u njihovoj sredini ponudi mogućnost usavršavanja s najvećim svjetskim imenima. Intenzivni kontakti što ih mladi polaznici uspostavljaju u Dubrovniku za trajanja Akademije (međusobno, ali i s uglednim svjetskim pedagozima), za njih su izvor dragocjenih spoznaja koje pridonose njihovu znanju i zrelosti, a time, kad je riječ o hrvatskim polaznicima, i hrvatskoj glazbenoj kulturi u cjelini. Tijekom godina na LAUS Akademiji sve više sudjeluju i mladi glazbenici iz cijeloga svijeta, potvrđujući tako kvalitetu Akademije.

LAUS AKADEMIJA U BROJEVIMA

 • održano je više od 99 majstorskih seminara za violinu, violončelo, klavir, solopjevanje, rog, dirigiranje, kompoziciju, gitaru, klavirski duo i komornu glazbu
 • sudjelovalo je više od 1435 mladih glazbenika iz više od 44 zemlje sa svih kontinenata
 • održano je više od 120 koncerata u prekrasnim prostorima Dubrovnika (Knežev dvor, palača Sponza, dominikanska crkva, isusovačka crkva, Umjetnička škola Luke Sorkočevića, ljetnikovac Bunić-Kaboga) i Dubrovačko-neretvanske županije (Ston, Slano, Cavtat, Šipan, Lastovo, Korčula)
 • organizirano je mnogo susreta s umjetnicima, okruglih stolova, razgovora, snimanja, radionica, slušaonica, druženja…
 • stipendirano je preko 120 učenika i studenata

PROFESORI

Kad se osvrnemo na rad Akademije, s ponosom možemo navesti zaista impresivan niz međunarodno priznatih glazbenika i pedagoga. Majstorske tečajeve na LAUS-u su održavali: Jorme Panula (dirigiranje), Viktor Tretijakov, Zakhar Bron, Grigorij Žislin, Leonid Sorokow, Marina Sorokowa, Natasha Likhopoi, Goran Končar, Alexander Gilman, Sreten Krstić, Kimiko Nakazawa, Violeta Smailović Hurt i Ivančica Kalanj (violina), Stephen Kovacevich, Dmitri Bashkirov, Naum Grubert, Arbo Valdma, Jean-François Antonioli, Karl-Heinz Kämerling, Eugen Indjic, Ida Gamulin, Antonio Di Christofano, Johan Schmidt, Jun Kanno, Michiko Shoji, Peter Eicher, Vasily Scherbakov, Sadakatsu Tsuchida, Bruno Vlahek i D&B duo (klavir), Ruža Pospiš-Baldani, Marjana Lipovšek, Alfred Burgstaller, Krešimir Špicer i Eva Blahova (solopjevanje), David Grigorijan (violončelo), Radovan Vlatković (rog) i Zoran Dukić (gitara). Prvi je put u Hrvatskoj organizirana i radionica za graditelje i restauratore gudaćih instrumenata, pod vodstvom profesora Muneyukija Nakazawe.
Pokrenuti su i LAUS majstorski koncerti, na kojima su uz umjetnike svjetskoga glasa nastupili i polaznici Akademije. To izuzetno vrijedno iskustvo za polaznike, ali i za publiku, omogućeno je zbog odlične suradnje s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Uvedeni su i novi sadržaji, kao što su Glazbeni razgovori, na kojima se razgovara o najrazličitijim temama vezanim uz glazbu sa sudionicima LAUS Akademije, ali i sa širom zainteresiranom javnošću.

Prijave do 15. kolovoza 2023.!

KONCERTNI CIKLUS "OTKRIĆA"

Ciklus koncerata Otkrića predstavlja najbolje mlade glazbenike, laureate niza hrvatskih i međunarodnih natjecanja koji su stasali u okrilju LAUS Akademije te su danas u samom vrhu izvodilačke umjetnosti u solističkim, komornim i orkestralnim programima u najljepšim koncertnim prostorima Dubrovnika i okolice.

IZDVAJAMO

NAGRADA "IVO DRAŽINIĆ"

Nagradu su utemeljili 2017. godine LAUS Akademija i Dubrovački simfonijski orkestar u sjećanje na mo. Ivu Dražinića (Lastovo, 3. srpnja 1942. – Lastovo, 13. srpnja 2015.), jednoga od utemeljitelja LAUS Akademije i dugogodišnjega šefa dirigenta DSO-a, želeći istaknuti vrijednosti kojima je posvetio cijeli svoj profesionalni život, a to je učenje, predan rad, pomoć i poticaj mladim, talentiranim glazbenicima na njihovu profesionalnom putu te iznad svega istinska strast muziciranja. Stoga Nagradu Ivo Dražinić Dubrovački simfonijski orkestar i LAUS Akademija dodjeljuju mladom umjetniku koji je svojim trudom, talentom, posvećenošću glazbi i posebnom umjetničkom karizmom osvojio svjetske pozornice, žirije i publiku. Nagrada se sastoji od plakete, novčane nagrade i koncerta u Dubrovniku, Glazbenom dvoru mo. Dražinića sa željom da se mladi umjetnici, dobitnici nagrade s posebnim veseljem vraćaju u Dubrovnik i kad postanu svjetska imena te na taj način ostanu povezani s bogatom dubrovačkom glazbenom baštinom.

DOBITNICI

2018. Đana Kahriman, violina
2019. Veronica Scotti, violina 
2020. Ivan Vihor, klavir
2021. Ivan Repušić, dirigiranje 
2022. Eva Šulić, violina
2023. Noami Konforta, violina

DODATNE INFORMACIJE

 • Službeni jezici tečajeva su hrvatski i engleski.
 • Završni odabir polaznika pojedinih tečajeva određuju profesori prema uzrastu, prijavljenom repertoaru te redoslijedu prijavljivanja. Kandidati će biti obaviješteni o rezultatima odabira.
 • Polaznici se dan uoči početka odabranog tečaja moraju osobno prijaviti u Ured Akademije.
 • Pri dolasku će svakom polazniku biti uručen točan raspored sati za odabrani tečaj. Aktivnim polaznicima osiguravamo mogućnost vježbanja.
 • LAUS Ljetna akademija Dubrovnik zadržava sva prava za moguća radijska i televizijska snimanja koncerata Akademije bez naknade.
 • Sudionici LAUS Ljetne akademije Dubrovnik imaju pravo bez naknade posjećivati koncerte i druga prateća događanja koje organizira Akademija.
 • Svim su polaznicima omogućeni solistički i komorni nastupi.
 • Svi tečajevi otvoreni su i za pasivne polaznike.
 • Akademija zadržava pravo izmjene programa.
 • Potpisom na Prijavnici polaznici prihvaćaju uvjete sudjelovanja na LAUS Ljetnoj akademiji Dubrovnik.

ŠKOLARINA

Školarina za sve majstorske tečajeve iznosi 400 EUR.
Kotizacija od 100 EUR uključena je u školarinu.

Kotizacija za pasivne sudionike iznosi 150 EUR.
Polaznici koji kombiniraju tečajeve dobivaju 10 % popusta na ukupan iznos.

Prijavu možete poslati online na voxprimus.org/laus-2022

Prije prijave potrebno je uplatiti kotizaciju (100 EUR) na račun:
ZAGREBAČKA BANKA
IBAN: HR3823600001101954218
SWIFT: ZABAHR2X
ZVUCI TIŠINE, Ilica 42, Zagreb, Hrvatska

INFO DESK

Umjetnička škola Luke Sorkočevića
Strossmayerova 3, Dubrovnik

Radno vrijeme:

od 9:00 do 14:00  i
od 17:00 do 21:00

ORGANIZACIJA

Zvuci tišine, udruga za unapređenje i promicanje hrvatske glazbene kulture i umjetnosti
Ilica 42, HR – 10 000 Zagreb

LAUS Akademija je ostvarena u suradnji s:
Umjetničkom školom Luke Sorkočevića u Dubrovniku

Uz potporu:

Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske
Grad Dubrovnik

Scroll to Top