O projektu

Vox Humana

Bruno Vlahek

Svaki otok na svoj način čuva svoja bogatstva i vrijednosti. Otkriva ih sporo, teško i pomalo škrto malom krugu odabranih. Program ovoga nosača zvuka, prvoga snimljenog na orguljama na otoku Visu, otkriva nam ne samo bogatstvo otočne sakralne graditeljske baštine nego i stoljetnu skrb njegovih stanovnika o prisutnosti glazbe u svakodnevnom životu

Ovo je moj hommage tradiciji i kulturi Visa te orguljama koje su nedjeljivo srasle s prostorom i akustikom crkve u kojoj se nalaze, kao i s ovim jedinstvenim otokom.

O programu

Za diskografski prvijenac na tom vrijednom novoobnovljenom instrumentu odabrao sam, izuzev jednog Bachova djela, repertoar skladatelja iz mediteranskih zemalja, i to u rasponu od pet stotina godina.
Želja mi je bila, s jedne strane, ostati autentičan civilizacijskom krugu kojem te orgulje, grad i otok pripadaju, a s druge strane pokazati raznovrsnost glazbe koja unatoč (ili baš zahvaljujući) svim povijesnim stilskim i mehaničkim odlikama takvog instrumenta može na njemu zazvučati na svjež i originalan način. Klasicima orguljske glazbe, od Cabezóna do Messiaena, dodao sam svoje dvije kontrastne improvizacije inspirirane upravo otokom Visom.
Prva od njih – Meditacija, evocira prirodni ambijent Visa: njegov kamen, raslinje, uvale, vinograde i zalaske sunca, ali i cvrčke koji su neprestani pozadinski zvučni pratilac ovoga CD-a. To je jedna džezistički obojena slobodna improvizacija koja tipičnu baroknu odliku talijanskih orgulja (podijeljene registre, od kojih jedni zvuče u donjem dijelu klavijature, a drugi u gornjem) primjenjuje kao prednost da se istakne solistički zvuk jezičnjaka te njegovu surovost transformira u melankolični ugođaj otočnog krajolika.
Druga je pak improvizacija na melodiju tradicionalnoga viškog crkvenog napjeva Bože, ki svojim vojnikom, čija je ideja bila pokazati bogatstvo zvukovnih mogućnosti orgulja u punom sjaju. To je moj hommage tradiciji i kulturi Visa te orguljama koje su nedjeljivo srasle s prostorom i akustikom crkve u kojoj se nalaze, kao i s ovim jedinstvenim otokom.

O izvođaču

Bruno Vlahek (Zagreb, 1986.)

Bruno Vlahek (Zagreb, 1986.) jedan je od najistaknutijih glazbenika svoje generacije. Uz glazbenu svestranost, kritika ističe njegovu fantastičnu virtuoznost te dubinu glazbene misli koja očarava publiku. Kao pijanist nastupa diljem Europe, u Aziji, Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Rusiji i na Bliskom istoku, u dvoranama kao što su Palau de la Música u Barceloni, Akademija Liszt Ferenc u Budimpešti, Dubai Operi, St. Martin-in-the-Fields u Londonu, Auditorio Nacional u Madridu, Gasteig u Münchenu, Mozarteum u Salzburgu, Seoul Arts Centre, Shanghai Concert Hall ili Tel Aviv Museum of Art, te na festivalima poput onih u Dubrovniku, Beču, Bolzanu, Moskvi, Palma de Mallorci, Dar-es-Salaamu i Verbieru.

Diplomirao je u klasi Vladimira Krpana kao jedan od najmlađih studenata u povijesti zagrebačke Muzičke akademije, a poslijediplomske studije završava na Konzervatoriju u Lausannei kod Jeana-Françoisa Antoniolija te na Hochschule für Musik u Kölnu kod Vasilija Lobanova gdje je istodobno studirao i kompoziciju te improvizaciju. Usavršavao se u klasi legendarnog pijanista i pedagoga Dmitrija Baškirova na Visokoj školi za glazbu kraljice Sofije u Madridu. Laureat je međunarodnih pijanističkih natjecanja poput onih u Parizu, Šangaju i Lyonu, nositelj je naslova Mladi glazbenik godine Zagrebačke filharmonije, dobitnik je švicarskih nagrada Paderewski i Max D. Jost, nagrade Yamahine europske glazbene fondacije, memorijalne nagrade Pnina Salzman u Izraelu, nagrade Artists on Globe, kao i nositelj počasne diplome španjolske kraljice Sofije.

Istodobno, kao skladatelj osvaja najviše nagrade na XXXIII. međunarodnom skladateljskom natjecanju Cristóbal Halffter, na Muzičkom biennalu Zagreb, na međunarodnom natjecanju Fidelio, a dobitnikom je i diskografske nagrade Porin kao i nagrade Stjepan Šulek.  Laureat je natjecanja New Classics – Organ Taurida održanog u Velikoj dvorani konzervatorija P. I. Čajkovski u Moskvi. Njegove izvedbe emitirane su za TV i radio kuće kao što su BBC 3, France Musique, nizozemski NPO Radio 4, španjolski RTVE i Catalunya Ràdio, australski ABC Radio te Radio Suisse Romande za kojeg je snimio Saint-Saënsov 2. koncert uz Orchestre de Chambre de Lausanne.

U 2020. godini izdao je tri solistička CD-a: Touches s djelima L. Bernsteina, G. Ligetija i I. Stravinskog (Croatia Records), cjelokupne Etide-slike S. Rahmanjinova (PlayClassics), te izbor sonata D. Sclarlattija za diskografsku kuću Naxos. Surađivao je s dirigentima i komornim glazbenicima kao što su Leopold Hager, Milan Horvat, Vladimir Kranjčević, Jaime Martín, Pascal Rophé, David Danzmayr, Diemut Poppen, Phillippe Muller, Goran Končar, Alexander Ghindin, Cyprien Katsaris ili Viktor Tretiakov.

Uz suprugu pijanisticu Dubravku Vukalović djeluje u klavirskom duu D&B s kojim osvaja najviše nagrade na međunarodnim natjecanjima za klavirska dua, poput onih u Monte-Carlu i Londonu. Koncertira i na orguljama, a autorom je skladateljskog opusa kojeg čine orkestralne, komorne, solističke i vokalne skladbe raznih žanrova. Djela mu redovito izvode ugledni solisti i ansambli na pet kontinenata u gradovima kao što su New York, Chicago, London, Berlin, Amsterdam, Lisabon, Prag, Moskva, Salzburg, Beč, Cambridge, Sankt Petersburg, Seul, Singapur i Sydney. Notni zapisi njegovih skladbi izdani su dosad u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Rusiji i SAD-u.

Scroll to Top