O projektu

Contradanza

Ivan Vihor Krsnik Čohar

Rijetko kad možemo reći da ime točnije određuje osobu nego što je to slučaj s Ivanom Vihorom. Njegov ulazak na glazbenu scenu je brz, strastven, snažan te za sobom ostavlja trag, baš poput vihora!

Iako vrlo mlad pred sebe je postavio jasne ciljeve koje sustavno i ostvaruje, prvenstveno izvrsnost te originalnost u odabiru i predstavljanju repertoara koji za njega ima posebno značenje.

Ivan Vihor
Vihor spielt sehr sensibel, ohne Affektiertheit, dafür mit umso mehr Differenzierung und Intelligenz.

O programu

Odabir programa na ovom pomalo (gotovo) plesnom izdanju pod nazivom Contradanza, prema skladbi jednog od najvećih hrvatskih skladatelja Borisa Papandopula inspiriranom tradicionalnim folklornim plesom iz okolice Dubrovnika. U plesnom ritmu su i krunsko djelo J. S. Bacha Partita br. 6 u e-molu te Sarabanda i Chaconna Franza Liszta, skladatelja prema kojem Vihor gaji posebnu naklonost. Program zaokružuju Otisci Claudea Debussya koji Vihoru omogućuju na najbolji mogući način predstaviti bogati talent i vrhunsku interpretaciju ostavljajući svoj otisak u glazbenom prostoru i vremenu.

Vihor o Contradanzi...
Vihor o Bachu...

O izvođaču

Ivan Vihor Krsnik Čohar

Pijanist IVAN VIHOR KRSNIK ČOHAR, debitirao je uz orkestar u dobi od 10 godina izvodeći Bachov Koncert u f-molu, BWV 1056 s orkestrom Sinfonica del Festival di Chioggia pod vodstvom dirigenta Pietra Perinija. Hvaljen kao čudo od djeteta i zavidan virtuoz, uskoro počinje nastupati na solističkim koncertima i recitalima.

Rođen je 1997. godine u Rijeci. Glazbeno obrazovanje započinje u dobi od 6. godina u rodnom gradu, u klasi prof. Ane Dražul kod koje je i maturirao s najvišim ocjenama, a nakon čega, u dobi od 16. godina, upisuje studij glasovira na Konzervatoriju Gaetano Donizetti u Bergamu, Italiji, u klasi prof. Marca Giovanettija kod kojeg je diplomirao s najvišim ocjenama Cum Laude. Također je završio studij na Accademia di Musica Pinerolo, u klasi prof. Enrica Pacea te na Accademia Musicale Santa Cecilia Bergamo kod prof. Konstantina Bogina. Završava magistarski studij u klasi prof. Marca Giovanettija na konzervatoriju u Bergamu. Od proljeća 2019. Ivan Vihor profesor je glasovira na Konzervatoriju Gaetano Donizetti u Bergamu. Trenutno je na usavršavanju na akademiji Incontri col Maestro u Imoli, u klasi E. Pacea i R. Giordana.

Ivan Vihor pažnju je šire javnosti privukao 2017. godine, u dobi od 20 godina, kada u Pesaru osvaja najprestižnije talijansko natjecanje – Premio Delle Arti (kao jedini ne-talijan ikada). Iste godine proglašen je najboljim mladim glazbenikom osvojivši nacionalno natjecanje Papandopulo i međunarodno natjecanje Ferdo Livadić.

Zahvaljujući tom uspjehu pozvan je na niz festival: Osorske glazbene večeri, Festival Samobor, Festival sv. Marka, Spoleto Festival, Onde musicali Iseo, Festival Brescia i Bergamo, Concerts du Cloitre Nice, Shandelee Music Festival i Monferrato Classic Festival. Od dada Ivan Vihor je nastupao u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Lihtenštajnu, Nizozemskoj i SAD pod dirigentskim vodstvom poznatih svjetskih dirigenata U. Lajovica, P. Perinia, A. Ceccatoa, B. Šipuša, M. Tarbuka i drugih.

2018. godine laureat je međunarodnog pijanističkog natjecanja Svetislav Stančić u Zagrebu, Massarosa Piano Competition u Italiji te Lazar Berman International Piano competition u Aversi, Italija.

2019. dobro je prestižnu nagradu Talent godine koju dodjeljuje UBI Banca i Festival Brescia i Bergamo.

Jedan je od 14 polufinalista 12tog Međunarodnog natjecanja Franz Liszt u Utrechtu.

Snimio je nosače zvuka za MC Harmony (Schumann, Beethoven, Liszt) 2015. godine te za Vox Primus Contradanza (Papandopulo, Bach, Liszt, Debussy), 2020., a u pripremi je i treći nosač zvuka (Bach/Liszt, Beethoven/Liszt, Liszt).

www.ivanvihor.org

Prijavite se!

Pridružite se našoj mailing listi i primajte najnovije novosti.

Uspješno ste se prijavili!

Subscribe To Our Newsletter!

Join our mailing list to receive the latest news and updates.

Thank your for your subscription!

Scroll to Top