O projektu

Contradanza

Ivan Vihor Krsnik Čohar

Rijetko kad možemo reći da ime točnije određuje osobu nego što je to slučaj s Ivanom Vihorom. Njegov ulazak na glazbenu scenu je brz, strastven, snažan te za sobom ostavlja trag, baš poput vihora!

Iako vrlo mlad pred sebe je postavio jasne ciljeve koje sustavno i ostvaruje, prvenstveno izvrsnost te originalnost u odabiru i predstavljanju repertoara koji za njega ima posebno značenje.

Ivan Vihor
Vihor spielt sehr sensibel, ohne Affektiertheit, dafür mit umso mehr Differenzierung und Intelligenz.

O programu

Odabir programa na ovom pomalo (gotovo) plesnom izdanju pod nazivom Contradanza, prema skladbi jednog od najvećih hrvatskih skladatelja Borisa Papandopula inspiriranom tradicionalnim folklornim plesom iz okolice Dubrovnika. U plesnom ritmu su i krunsko djelo J. S. Bacha Partita br. 6 u e-molu te Sarabanda i Chaconna Franza Liszta, skladatelja prema kojem Vihor gaji posebnu naklonost. Program zaokružuju Otisci Claudea Debussya koji Vihoru omogućuju na najbolji mogući način predstaviti bogati talent i vrhunsku interpretaciju ostavljajući svoj otisak u glazbenom prostoru i vremenu.

Vihor o Contradanzi...
Vihor o Bachu...

O izvođaču

Ivan Vihor Krsnik Čohar

Pijanist IVAN VIHOR KRSNIK ČOHAR, debitirao je uz orkestar u dobi od 10 godina izvodeći Bachov Koncert u f-molu, BWV 1056 s orkestrom Sinfonica del Festival di Chioggia pod vodstvom dirigenta Pietra Perinija. Hvaljen kao čudo od djeteta i zavidan virtuoz, uskoro počinje nastupati na solističkim koncertima i recitalima.

Rođen je 1997. godine u Rijeci. Glazbeno obrazovanje započinje u dobi od 6. godina u rodnom gradu, u klasi prof. Ane Dražul kod koje je i maturirao s najvišim ocjenama, a nakon čega, u dobi od 16. godina, upisuje studij glasovira na Konzervatoriju Gaetano Donizetti u Bergamu, Italiji, u klasi prof. Marca Giovanettija kod kojeg je diplomirao s najvišim ocjenama Cum Laude. Također je završio studij na Accademia di Musica Pinerolo, u klasi prof. Enrica Pacea te na Accademia Musicale Santa Cecilia Bergamo kod prof. Konstantina Bogina. Završio je magistarski studij u klasi prof. Marca Giovanettija na konzervatoriju u Bergamu. Od proljeća 2019. Ivan Vihor profesor je glasovira na Konzervatoriju Gaetano Donizetti u Bergamu. Trenutno je na usavršavanju na akademiji Incontri col Maestro u Imoli, u klasi E. Pacea i R. Giordana.

Ivan Vihor pažnju je šire javnosti privukao 2017. godine, u dobi od 20 godina, kada u Pesaru osvaja najprestižnije talijansko natjecanje – Premio Delle Arti (kao jedini ne-talijan ikada). Iste godine proglašen je najboljim mladim glazbenikom osvojivši nacionalno natjecanje Papandopulo i međunarodno natjecanje Ferdo Livadić.

Zahvaljujući tom uspjehu pozvan je na niz festival: Osorske glazbene večeri, Festival Samobor, Festival sv. Marka, Spoleto Festival, Onde musicali Iseo, Festival Brescia i Bergamo, Concerts du Cloitre Nice, Shandelee Music Festival i Monferrato Classic Festival. Od tada Ivan Vihor je nastupao u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Lihtenštajnu, Nizozemskoj i SAD pod dirigentskim vodstvom poznatih svjetskih dirigenata U. Lajovica, P. Perinia, A. Ceccatoa, B. Šipuša, M. Tarbuka i drugih.

2018. godine laureat je međunarodnog pijanističkog natjecanja Svetislav Stančić u Zagrebu, Massarosa Piano Competition u Italiji te Lazar Berman International Piano competition u Aversi, Italija.

2019. dobro je prestižnu nagradu Talent godine koju dodjeljuje UBI Banca i Festival Brescia i Bergamo, a 2020. Nagradu mo. Iva Dražinića za najboljeg mladog glazbenika koju dodjeljuju Dubrovački simfonijski orkestar i LAUS Akademija.

Jedan je od 14 polufinalista 12. Međunarodnog natjecanja Franz Liszt u Utrechtu. 2021. godine nastupio je u Operi Monte Carla kao jedan od jedanaest najboljih pijanista na natjecanju Monte Carlo Piano Masters.

Snimio je nosače zvuka za MC Harmony (Schumann, Beethoven, Liszt) 2015. godine te za Vox Primus nosač zvuka Contradanza (Papandopulo, Bach, Liszt, Debussy). 2020. i treći nosač zvuka Liszt – Transcriptions objavljuje za Vox Primus (Bach/Liszt, Liszt, Beethoven/Liszt).

www.ivanvihor.org

Scroll to Top